Nalazite se ovdje: Brčko Vijesti Ukinuta mogućnost prebacivanja učenika iz jedne u drugu srednju školu

Ne Zaboravite,

Pratite nas na Facebook-u!

Ukinuta mogućnost prebacivanja učenika iz jedne u drugu srednju školu

Bliži se kraj školske godine, a time i vrijeme za odabir, te upis učenika u srednje škole. "Ovo je pravo vrijeme da roditelji u vremenu koje je preostalo do upisa u srednjoškolske ustanove, a to je juni i august kada su predviđeni upisni rokovi, utječu na svoju djecu kako bi se maksimalno posvetili ostvarivanju što boljih rezultata koji će im omogućiti upis u željenu srednju školu", kazao je šef Pododjela za srednje obrazovanje Vlade Brčko distrikta Slavoljub Bašić.

On dodaje da je to naročito važno s obzirom da je ovo prva generacija koja završava devetogodišnju osnovnu školu, te zbog toga što je tripartitno savjetodavno vijeće nedavno donijelo odluku da neće više udovoljavati zahtjevima učenika za prelazak iz jedne u drugu školu. "Učenici će imati priliku da budu bodovani po pravilima svake škole, a svaka škola ima svoja, jedinstvena pravila i predmete koji su od interesa za pojedine struke, tako da će u nekim školama biti neophodno uzeti u obzir zadnje dvije godine iz predmeta koji su prioritetni u tim strukama", pojašnjava Bašić.

 

Bašić napominje i da roditelji imaju mogućnost da se za sve informacije u cilju profesionalne orijentacije učenika, obrate i školskom pedagogu. Prvi upisni rok u srednje škole predviđen je u terminu od 22. do 26. juna, a prema procjenama u brčanske srednje škole će biti upisano oko hiljadu učenika. /brcko-24h/

 


Noviji sadržaji:
Stariji sadržaji: